Llocs d’Interès

A Vilanova de Banat:

L’Església de Santa Cecília:

L’Esglèsia de Santa Cecília de Vilanova de Banat, es va cremar juntament amb la resta del poble l’any 1562 i no va ser fins l’any 1673 que es va finalitzar la construcció de l’Esglèsia actual.

La Font i el safareig:

Font construida durant la 1a república

La font actual que hi ha al costat de la plaça data de la 1ª República i la seva construcció va ser finançada gràcies a un fet curiós. En aquella época, els candidats a diputats pujaven a fer propaganda i compraven els vots dels veïns. Un candidat oferia 3 pessetes pel vot i l’altre 5 i els veïs es van posar d’acord per vendre el seu vot al candidat que n’oferia 5. Amb els diners recollits, van anar a Barcelona a comprar una canonada de plom i van fer a font.

 

Les cases construides damunt del camí a l’entrada del poble:

Aquestes cases estan construides damunt del camí que venia antigament d’Artedò i de Lletó. El capellà, que tenia alguns deutes, volia vendre el camí per fer-hi cases, pero com que no podia tancar el camí va decidir fer-hi una teulada al damunt. D’aquesta manera va poder vendre el camí i exugar els seus deutes respectant el camí.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Restes de l’antiga muralla:

Malauradament l’antiga muralla de Vilanova de Banat pràcticament no és visible, ja que algunes cases es van construir adossades a la mateixa. Malgrat tot, si podeu anar amb algú del poble us ensenyarà les restes visibles de l’antiga muralla, que disposava d’una torre de vigilancia i un passadís secret que encara s’endevinen des de cases que són propietat privada. També s’ha trobat una espitllera de la muralla.

El Collar:

Es tracta d’un petit paratge sota el poble de Vilanova que amaga una història curiosa. El nom d’aquest paratge prové del fet que abans hi havia clavada a la paret una anella de ferro (un collar per estacar els animals). Aquest collar però era una mica especial ja que servia per estacar les persones que feien petits delictes, les quals eren condemnades a 1, 2 o 3 dies de collar. D’aquesta manera els feien passar vergonya davant de tot el poble. Al collar nomès hi estacaven homes. A les dones les feien sortir a fer la volta al poble i les altres dones anaven al darrere donant cops d’escombra a qui havia fet la malifeta.


Carrega Arxius
Contacte

Comissió de festes de Vilanova

cfmvilanova@gmail.com